DERECSKE PETŐFI MEZŐGAZDASÁG

DERECSKE PETŐFI MEZŐGAZDASÁGI KFT.

Debrecentől mintegy 20 kilométerre található a Derecske Petőfi Mezőgazdasági Kft., akiket szintén a gazdáink között üdvözölhetünk. Az alábbi interjúból megismerhetjük a társaság múltját és a jelenleg is nyújtott szolgáltatásait. 

„Társaságunk tulajdonosai 100%-ban magyar személyek, jelenlegi és volt dolgozók, illetve azok örökösei. Jogelődünk révén gyökereink 1955-ig nyúlnak vissza. Székhelyünk Derecskén van, de több helybéli mellett Konyáron is van telephelyünk. Főbb tevékenységi körök: növénytermesztés, állattenyésztés, mezőgazdasági szolgáltatás.

Növénytermesztés: gabona (kukorica, búza, árpa,) ipari növények (napraforgó, olajtök), vetőmag (hibrid kukorica, olajretek, búza) és takarmánynövények (lucerna, siló kukorica, rét-legelő, siló cirok és rozs) termesztése összesen mintegy 1150 hektáron.

Mezőgazdasági szolgáltatás: szántóföldi növénytermesztés teljes körű integrációját végezzük a Kft. bérleményein túl közel 850 hektáron, száz őstermelőnek és vállalkozásnak. Takarmánykeverővel és terményszárítóval, valamint mintegy 11.000 tonna síktároló kapacitással rendelkezünk.

Állattenyésztés: sertés tartás és tenyésztés szaporító telep besorolással, jelenleg újranépesítés előtt áll a telep. Húsmarha tartás és tenyésztés charolais és magyartarka fajta magyartarka tenyészbika előállító joggal. Társaságunk hazánk egyik meghatározó magyartarka tenyészállat előállító gazdasága. Tejtermelő tehenészetünket 1999-ben vásároltuk meg Konyáron leamortizált épületekkel és állatállománnyal. Többszöri bővítésen és felújításon ment keresztül a telep, időközben tenyészállat-előállító tenyészet címet értünk el. Évek óta 10.000 kg feletti laktációs termelése van az állománynak, évente 2.5 millió liter körüli,
extra minősítésű tejet értékesítünk.
Alapítói és azóta is beszállítói vagyunk a 2003-ban alakult
Alföldi Tej Kft.-nek.

A tavalyi évben befejeztük a fejőház felújítását és korszerűsítését, valamint bővítésre került a termelő istálló is, ezáltal növelni tudjuk a termelő állományt mintegy 20%-kal a hatékonyabb tejtermelés érdekében.

 Mint annyi sok termelő mi is megszenvedtük az utóbbi évek embert próbáló nehézségeit. A pandémiás időszakot, a háborút, az évszázad aszályát és ezek következményeit, az inflációt, takarmány ínséges állapotokat. Ezek ellenére talpon maradtunk, fejlesztettünk és igyekszünk megfelelni a szembejövő kihívásoknak.”

 

 

Megosztás