Geo Milk Kft.

Geo Milk Kft.

Tulajdonosaink között üdvözölhetjük a GEO-MILK Kft.-t is. A társaság 1991. december 19-én alakult, gazdasági tevékenységét 1992.03.01-vel kezdte meg. Jelenleg 13 fő magánszemély tulajdonosa van. Cikkünkben szeretnénk bemutatni a sárospataki tulajdonosunk munkásságát. Már nagyon várjuk, hogy videós formában is megmutathassuk nektek ezt a csodás gazdaságot.

“Tevékenységünk szántóföldi növénytermesztés, szarvasmarhatenyésztés és mezőgazdasági szolgáltatás.

A földterületet 472 fő magánszemélytől béreljük a Bodrogközben. 3400 hektáron gazdálkodunk, ebből 2450 hektár szántó, aminek átlagos AK értéke 10,3, 950 hektár pedig rét, legelő.

A szántóterületen elsősorban az állatállomány részére termesztünk szálas-, lédús és abrak takarmányt (silókukorica, lucerna, olaszperje, siló cirok, tritikále), valamint a tájegység adottságainak megfelelő árunövényeket (őszi búza, kukorica, napraforgó).

Szarvasmarha tenyészetünk megyei és országos viszonylatban is kiemelkedő. Jelenlegi állatlétszámunk 2552db, melyből 1209db Holstein-fríz tejhasznú tehén, 134db borjú a többi pedig különböző korú növendék üsző, amiket 3 telepen tartunk.  

Tagja vagyunk az Alföldi Tej Beszerző és Értékesítő Kft-nek, így a megtermelt tejet a termelői csoporton keresztül értékesítünk. Összes árbevételünk 70%-át a tej értékesítése teszi ki, ami 2022-ben várhatóan 13 500 000 kg lesz.

Társaságunk az elmúlt 10 évben számos fejlesztést, korszerűsítést hajtott végre. Építettünk szerves- és hígtrágya tárolót, fejőházat, szénatárolót, silóteret, magtárat egy 406, 2 db 306 férőhelyes tehénistállót, és egy ellető- előkészítő istállót is. A Kft-ben elkezdtük lecserélni az elöregedett, erő-, rakodó- és munkagépeket. Ezzel megteremtettük a precíziós gazdálkodás lehetőségét. A beruházások finanszírozását az Állattartó telepek fejlesztése, a Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések pályázati programok, valamint a Növekedési Hitel Program segítségével tudtuk megvalósítani.

A foglalkoztatottak átlaglétszáma napjainkban 107 fő. Ebből 90 fő fizikai dolgozó és 17 fő különböző szintű vezetői és egyéb adminisztratív feladatokat lát el. A foglalkoztatottak közül 5-en egyetemet, 8-an főiskolát, 61-en szakmunkásképzőt végeztek, így elegendő szakember és alkalmazotti létszám áll rendelkezésünkre.

Vevő- és szállítókörünk az elmúlt években állandósult. Beszállítóink, illetve vevőink kiválasztásakor kellő körültekintéssel járunk el, így sem határidőn túli kinnlevőségünk, sem tartozásunk nincs.

Társaságunk jövőbeni célja jövedelmezőségünk, piaci pozícióink és a foglalkoztatás megőrzése úgy, hogy a gazdálkodásban fennakadás ne legyen. A termelés színvonalának növelése érdekében az ügyvezetés folyamatosan keresi az optimális megoldásokat.

Fokozottan figyelemmel kísérjük, hogy számunkra milyen pályázati források nyílnak meg, hiszen ezek nélkül a legszükségesebb fejlesztéseket is nagyon nehéz finanszírozni.

A GEO-MILK Kft. fennállása minden évét nyereséggel zárta.”

Leskó Magdolna

Megosztás