HÓD-MEZŐGAZDA ZRT.

HÓD-MEZŐGAZDA ZRT.

A Hód-Mezőgazda Zrt. a térség egyik legnagyobb mezőgazdasági üzeme 2000 hektáron folytat mezőgazdasági alaptevékenységet. A részvénytársaság mindig is jelentős szerepet töltött be a térség integrációs feladatainak ellátásában és a korszerű, minőséget preferáló magatartás kialakításában. 

A Hód-Mezőgazda Zrt 2004-ig állami tulajdonban volt. 2004 őszén történt privatizációja során magyar magántulajdonba került.

245 teljes munkaidős munkavállalói létszámmal dolgozunk, a 2021 évi árbevételünk meghaladta 11,6 mrd forintot (31,5 millió euró). A társaság saját tőkéje 10,0 mrd ft (27,1 millió euró [369 Ft/Euro áron számítva]) .

A Hód-Mezőgazda és társ cége  birtokolja az Alföldi Tej Kft közel 25% tulajdoni arányát, mellyel a legnagyobb tulajdonos a cégben. Az Alföldi Tej Kft Magyarország második legnagyobb tejfeldolgozó társasága és az egyetlen olyan jelentős élelmiszer feldolgozó üzem, ami magyar termelők tulajdonában van.

Az 1611 tejelő holstein-fríz szarvasmarha tehén a szaporulatával együtt három és félezer egyedet, több mint 17 millió liter értékesített tejet jelent évente. Európai szinten is jónak mondható a 11 085 literes átlagos laktációs tejtermelés a Zrt. Vajháti Tejtermelő Telepén.

A társaságnál jelenleg egy telepen történik a sertéstenyésztés és a hízóállat előállítás. A teljesen felújított 1450 kocás paléi sertéstelepen a 2013-as év folyamán teljes állománycsere is történt és a jelenleg elérhető legjobb dán genetika mellett döntöttünk. 2014-től a telep évi 50–55 ezer hízó kibocsátására képes. A telep jelentős szakmai eredményeket ér el folyamatosan. Standard szakmai mutatók egy részében a Dán top 5% mutatóit is teljesíti, ami kiemelkedő teljesítmény és ami egyben a gazdaságosságot is meghatározza.

Csomorkányi telepünkön éves szinten 40-45.000 db bárányt hízlalunk. Ezen felül még további      40-45.000 db bárányt vásárolunk partnereinktől közvetlen értékesítésre és így összesen 80-90.000 db hízóbárányt értékesítünk különböző országokba az Eu-ban és Eu-n kívül.

Nemcsak saját állatállományának, de a térség állattartóinak is kiváló minőségű takarmánnyal áll rendelkezésére a társaság takarmánykeverő üzeme. Évente 30.000 tonna takarmánykeveréket gyártunk. Minden állatfaj és korcsoport részére biztosít egységes, komplett premixeket, koncentrátumokat, takarmánykeverékeket és takarmánykiegészítő anyagokat.

A növénytermesztés feladata a kalászos gabona és kukorica vetőmag termelés, valamint a meglévő állatállomány takarmányszükségletének biztosítása a tej- és hústermeléshez. A zrt. felújított, korszerű vetőmag üzemében évi 5-6 ezer t hibridkukorica, 2-3 ezer t kalászos gabona, valamint borsó, napraforgó és egyéb vetőmagvak minőségi előállítása, feldolgozása és fémzárolása történik.  A vetőmag alapanyagot a Zrt. saját jogán bérelt területein és a vetőmag előállításba integrált partnereinél termelteti meg. Kapcsolatban, együttműködésben vagyunk a magyarországi nemesítő házakkal és külföldi nagy vetőmagcégekkel (KWS, Pioneer, Marton Genetics,  stb).

Az ország legnagyobb, nemzetközileg is ismert vidéki mezőgazdasági kiállítását szervezzük 1994 óta Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok rendezvény néven.

A 30. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásárt 2023. május 4-5-6-án tartjuk, melynek jelentős kiállítója sok év óta az Alföldi Tej Kft. is.

Megosztás