Kisdombegyházi Agro-Ferr Kft.

Kisdombegyházi Agro-Ferr Kft.

Bemutatjuk a következő gazdaságot, akiket az Alföldi Tej Kft. gazdái között üdvözölhetünk. Az 1993-ban alakult vállalat nagy hangsúlyt fektet a minőségbe, melyet beruházásokkal és új technológiák bevezetésével biztosítanak. Ismerjétek meg a Kisdombegyházi Agro-Ferr Kft.-t!

„A Kisdombegyházi Agro-Ferr Kft. 1993-ban alakult. Fő profilként állattenyésztéssel, szántóföldi növénytermesztéssel és mezőgazdasági szolgáltatással foglalkozunk. Éves átlagos alkalmazotti létszámunk 90 fő. Szántóföldi növénytermesztést 1124 hektáron folytatunk, emellett jelentős mértékű mezőgazdasági szolgáltatást is nyújtunk. 1995-ben kezdtük állattenyésztési tevékenységünket.

Állattartó telep bemutatása:
A tejelő szarvasmarha telep Dombegyház, Nyéki majorban található. A telepen jelenleg 3 termelő istálló épület áll, minden istálló két istállórészre van osztva, 426 m2 pihenő részből és 433 m2 etetőútból és közlekedőből áll. A szárazon álló és ellető egy külön épületben található. A borjak elhelyezése egyedi steimann házakban van megoldva, majd 21 napos koruk után csoportos borjúházak adnak helyet a borjaknak egészen 72 napos korukig, amikor a neveldébe kerülnek áthelyezésre 12 hónapos korukig. A telepen rendelkezésünkre áll egy terményszárító és egy takarmánykeverő, amely az állatállomány megfelelő mennyiségi és minőségi takarmányozását képes biztosítani. A lefejt tej kezelésére, ideiglenes tárolására a meglévő tejház szolgál. Az állattartó telepen 16 db munkavállalót alkalmazunk, akiknek egy 200 m2-es szociális épület áll rendelkezésre fekete-fehér öltözővel, pihenővel és higiéniai helységgel. 


A tehenészet elsődleges 
terméke a tej, 
melyet 100%-ban az
Alföldi Tej Kft.-nek értékesítünk. 

A tej minőségével kapcsolatban a szerződés magas minőségi elvárásokat fogalmaz meg, ezek ellenőrzését az Alföldi Tej rendszeresen elvégzi. A megvalósult beruházás (új istálló, tejház, technológia) lehetővé teszi ezen elvárások maradéktalan kielégítését. Az automata fejésnek és a tejtárolás technológiájának javítása jelentősen csökkenti a higiéniai kockázatokat, ami a jó minőségű tej előállításának feltétele.

Az állattenyésztési ágazat fejlesztése folyamatos, igyekszünk lépést tartani a mai modern állategészségügyi és állatjóléti elvárásokkal. E célt szolgálja legutóbbi tehenészeti beruházásunk is, mely fejlesztési projekt keretében egy új termelő istálló épült, 8 633 m2 alapterületen. Az új istálló keresztszellőztetett, alacsony profilú irányelvek szerint épült, mely Európában is újdonságnak számító technológia. A kialakításnak köszönhetően az építési költségek ár/érték aránya javul, az állatok komfortérzete nagy mértékben nő, a hőstressz csökkentése, az istállóban elhelyezésre kerülő automata patamosók, elektromos hátvakarók, valamint az állatok alatt, a pihenő boxban elhelyezkedő hűtött vízágyak miatt.

Az istállóban alkalmazott robotfejés következtében lehetővé válik a tehenek egyedenkénti nyomonkövetése. A fejési rendszer által mért paraméterekből következtetéseket lehet levonni a tehenek egyed szintű egészségügyi állapotáról és annak kezeléséről. Ezen adatok felhasználásával a tehenek egyedi takarmányozása tervezhető és megvalósítható A tejelő állatok fejéséről Delaval típusú, fejés először rendszerű, irányított forgalom szerint működő fejőrobotok gondoskodnak. A takarmányfeltolási feladatot automatikusan működő robot feltoló végzi. A takarmányellátását RMH önjáró takarmány maró, keverő és kiosztó kocsi biztosítja. Az itatás nyílt vízfelszínű önitatókkal történik.

A trágyakezelési technológia (hidraulikus kihordó, illetve lagunás hígtrágyarendszer) szintén fontos előrelépés a telep életében.

Az istálló tetején 499 KW teljesítményű szigetüzemű napelemes rendszer kerül telepítésre, így a tervezett energiafelhasználás megújuló forrásból (napelem) lesz megvalósítva.

A fejlesztésekkel elérni kívánt hatások a tehén létszám növekedése, az állatkomfort, valamint az új fejési technológia miatt a fejési átlag növekedése, a termelési költségek hatékony csökkentése. A modern technológiáknak köszönhetően az állatok ellátása kevésbé megterhelő lesz a dolgozóknak, ami növeli a cégünk vonzerejét az alkalmazottak körében.”

 
Megosztás