Makói Hagymakertész Kft.

Makói Hagymakertész Kft.

A Makói Hagymakertész Kft. Makón található, Szegedtől, Hódmezővásárhelytől 30 – 30 km – re, ill. a román határtól, Nagylaktól szintén hasonló távolságra helyezkedik el.

23.000 fős mezőváros, egyetlen nagyüzemi szarvasmarha állományával rendelkezünk, és a szükséges földhasználattal, melyen tömegtakarmányokat ( silókukoricát, lucernát, rozsot, tritikálét ), és abraktakarmányokat ( kukoricát, búzát ), termesztünk, a szarvasmarha állományunk ellátása érdekében.

300 Holstein fríz tejelő tehenünk van, és ennek szaporulata, melynek nőivarú egyedeit maradéktalanul felneveljük. 70 éves múltra tekint vissza a szarvasmarha ágazat, mely 15 főnek ad biztos havi megélhetést. Kötetlen tartástechnológia, központi fejőház, komplett mix etetése etetőkocsival, képezik a technológiák alapját.

  • 2 x fejünk, és 2 x etetünk.
  • Hagyományos istállók vannak átalakítva, a célnak megfelelő módon.
  • A tejünk 10% – át közvetlenül értékesítjük, 5 db tejautómatát üzemeltetünk Makón, termelői nyers tejjel látva el a városunk lakóit, akik ezt igénylik.
  • A többi tejet az Alföldi Tej Kft. vásárolja meg 16 éve tőlünk, melynek tulajdonos tagjai vagyunk, én pedig a Felügyelő Bizottság tagja.
  • A tejünk átlag feletti beltartalommal rendelkezik a nyári hőség kivételével, egész évben.
  • Szeretjük amit csinálunk, és a tehenet.

Ebből ered, hogy több, mint 10 éve ha van olyan állatunk, akinek külleme érdemes arra, hogy bemutassuk bármelyik hazai kiállításon, akkor felkészítjük, és elvisszük bemutatni ( Hódmetővásárhely, Kaposvár, Debrecen), és szép helyezések sorozata erősíti ezt az elgondolásomat.

A tejelő tehenészet egy hosszú távú céltudatos munkát igénylő ágazat, mely évek múlva hozza meg azt az eredményt, aminek alapját ma teszem le, azaz: ma vemhesül egy tehén attól a bikától, amit kijelölök neki, 285 nap múlva születik meg a borjú, ha szerencsés vagyok, nő ivarú: üsző lesz, aki 13 hónapos korában lesz tenyészérett, amikor a kijelölt bikától vemhesül, és 285 nap múlva megellik, és végre (!!!!!) elkezd tejet termelni.

Tehát, ha ma megszületik egy nő ivarú borjú, 24 hónap múlva fog tejet termelni, jó esetben.

Ezért türelmes, nyugodt, és megfontolt munkánk eredménye vezet a célunk , a tejtermelés eléréséhez.

Zárszó: A tehén egy bonyolult állat, de én megfejtem.

Megosztás